Kunststoffen

 

De expertise van KRITH consultancy ligt bij kunststof. Maar wie kunststof zegt, zegt nog niets. 

 

Er zijn zeer veel verschillende kunststoffen, waarbij de eigenschappen zo ver uit elkaar liggen, dat het eigenlijk nauwelijks onder één naam genoemd kan worden.

Er zijn kunststoffen die sterker zijn dan staal, maar ook kunststoffen die met de hand verpulverd kunnen worden. Er zijn kunststoffen die op beton lijken, maar ook die lichter zijn dan balsahout. Sommige kunststoffen lossen op in water, maar andere kunnen tegen de sterkste zuren. De kracht van kunststoffen ligt vaak in het feit dat heel verschillende eigenschappen gecombineerd kunnen worden. Zo combineert carbonversterkt epoxy een zeer licht soortelijk gewicht aan een zeer hoge sterkte. Het zijn vaak dergelijke eigenschappen die de toepassing van kunststoffen bepalen.

 

In de eerste plaats kan er onderscheid gemaakt worden tussen thermoplastische (door hogere temperatuur vervormbaar) en thermohardende (uitharding op basis van een reactie van twee componenten) kunststoffen.

Op basis van de mechanische, fysische of chemische eigenschappen kunnen binnen elke groep weer tientallen subgroepen onderscheiden worden. Op basis van fysische eigenschappen zouden elastomeren en schuimen apart genoemd kunnen worden. Maar ook op basis van toepasbare productietechnieken of chemische resistentie kan onderscheid gemaakt worden, waarbij de verschillen zo sterk uiteenlopen dat het nauwelijks onder één noemer genoemd kan worden. 

 

Ook kunnen kunststoffen samengevoegd worden met andere materialen waaruit een gecombioneerd materiaal ontstaat. Dergelijke materialen noemen we composieten. De eigenschappen hiervan worden gevormd worden door de eigenschappen van de afzonderlijke materialen. 

In veel gevallen gaat het om thermohardende kunststoffen welke gecombineerd wordt met vezelmateriaal. Hiermee wordt in de vezelrichting de sterkte bepaald door de vaak extreem hoge sterkte van het vezelmateriaal. Het matrixmateriaal zorgt voor de vormvastheid, chemische resistentie en hardheid.

Doordat optimaal gebruik gemaakt kan worden van de goede eigenschappen van de verschillende materialen vormen composieten vaak de oplossing bij  zeer uiteenlopende ontwerpeisen. Om optimaal gebruik te maken van deze eigenschappen is echter grote deskundigheid nodig van de mogelijkheden. Niet alleen de materiaaleigenschappen zelf, maar ook de combinatie van de eigenschappen, de richting van de eigenschappen en de bijbehorende productietechnieken vormen hierbij variabelen welke van doorslaggevende invloed zijn op het ontwerp en de kosten.   

 

Bekende thermoplastische kunststoffen zijn: PVC, Polypropyleen (PP), Polyethyleen (HDPE), PVDF, PET, POM, Polyether, polycarbonaat, etc.

Bekende thermoplasten zijn polyester (UP), epoxy (EP), vinylester (VE), acrylaat, fenolformaldehyde, polyurethaan (PU) etc.

Bekende vezelmaterialen zijn: glas (vaak in combinatie met UP, EP, VE, PP), carbon (in combinatie met EP), aramide (vaak in combinatie met UP en EP), dioleen (vaak in combinatie met EP), papier (vaak in combinatie met fenolformaldehyde, HPL), etc. 

 

Welke kunststof gebruikt wordt voor een bepaalde toepassing, hangt sterk af van een veelheid aan factoren, Naast de benodigde technische en fysische eigenschappen zijn de vormgeving, de mogelijke productietechnieken en de seriegrootte zeer belangrijke aspecten. KRITH Consultancy is zowel breed als diep gespecialiseerd in een grote verscheidenheid aan kunststoffen en productietechnieken. Het accent ligt hierbij met name bij de vezelversterkte thermohardende kunststoffen en bij kleine en middelgrote seriegroottes. 

 

 

 

 

Krith Consultancy
Wieling 29

3371PB Hardinxveld-Giessendam

Tel. 0184-611284
Fax 0184-616471
wz@krith.nl