Krith


Ga naar de inhoudsopgave

informatiebladen

Kunststoffen.

De expertise van KRITH consultancy ligt bij kunststof. Maar wie kunststof zegt, zegt nog niets.

Er zijn zeer veel verschillende kunststoffen, waarbij de eigenschappen zo ver uit elkaar liggen, dat het eigenlijk nauwelijks onder ייn naam genoemd kan worden.

Er zijn kunststoffen die sterker zijn dan staal, maar ook kunststoffen die met de hand verpulverd kunnen worden. Er zijn kunststoffen die op beton lijken, maar ook die lichter zijn dan balsahout. Sommige kunststoffen lossen op in water, maar andere kunnen tegen de sterkste zuren. De kracht van kunststof ligt in het feit dat heel verschillende, soms zelfs tegenstrijdige, eigenschappen vaak gecombineerd kunnen worden door goed doordachte samenstellingen. Zo combineert carbonversterkt epoxy een zeer licht soortelijk gewicht aan een zeer hoge sterkte. Het zijn vaak dergelijke combinaties van eigenschappen die bepalend zijn voor de toepassing van kunststof.

In de eerste plaats kunnen kunststoffen verdeeld worden in twee soorten, de thermoplasten (door hogere temperatuur vervormbaar) en thermoharders (uitharding op basis van een reactie van twee componenten). Vooral vanwege de verwerkingstechnieken liggen deze twee soorten zover uit elkaar, dat we van twee verschillende vakgebieden mogen spreken.


Op basis van de mechanische, fysische of chemische eigenschappen kunnen binnen elke groep weer tientallen subgroepen onderscheiden worden. Op basis van fysische eigenschappen vormen elastomeren en schuimen een duidelijke aparte groep. Maar ook op basis van toepasbare productietechnieken of chemische resistentie kan onderscheid gemaakt worden, waarbij de verschillen zo sterk uiteenlopen dat het nauwelijks onder ייn noemer genoemd kan worden.

Ook kunnen verschillende soorten kunststoffen samengevoegd worden met andere materialen waaruit een samengesteld materiaal ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld door verschillend materiaal in lagen op elkaar te gebruiken zoals bij laminaatparket, bij teflon gelined staal (koekenpan) of bij het in de vliegtuigindustrie gebruikte glare, waarin aluminium, glasvezel en kunststof tezamen gevoegd zijn.
In veel gevallen gaat het bij zulke combinaties van materialen om kunststoffen welke gecombineerd wordt met vezelmateriaal. Hiermee wordt in de vezelrichting de sterkte bepaald door de vaak extreem hoge sterkte van het vezelmateriaal. Het matrixmateriaal zorgt voor de vormvastheid, chemische resistentie en hardheid. Dergelijke materialen noemen we composieten. De eigenschappen van een composiet worden gevormd oor de eigenschappen van de afzonderlijke materialen.


Doordat optimaal gebruik gemaakt kan worden van de goede eigenschappen van de verschillende materialen vormen composieten vaak de oplossing bij zeer uiteenlopende ontwerpeisen. Om optimaal gebruik te maken van deze eigenschappen is echter grote deskundigheid nodig van de mogelijkheden. Niet alleen de materiaaleigenschappen zelf, maar ook de combinatie van de eigenschappen, de richting van de eigenschappen en de bijbehorende productietechnieken vormen hierbij variabelen welke van doorslaggevende invloed zijn op het ontwerp en de kosten.

Bekende thermoplastische kunststoffen zijn: PVC, Polypropyleen (PP), Polyethyleen (HDPE), PVDF, PET, POM, Polyether, polycarbonaat, etc. Bekende thermoharders zijn polyester (UP), epoxy (EP), vinylester (VE), acrylaat, fenolformaldehyde, polyurethaan (PU) etc.
Bekende vezelmaterialen zijn: glas (vaak in combinatie met UP, EP, VE, PP), carbon (in combinatie met EP), aramide (vaak in combinatie met UP en EP), dioleen (vaak in combinatie met EP), papier (vaak in combinatie met fenolformaldehyde, HPL), etc.

Welke kunststof gebruikt wordt voor een bepaalde toepassing, hangt sterk af van een veelheid aan factoren, Naast de benodigde technische en fysische eigenschappen zijn de vormgeving, de mogelijke productietechnieken en de seriegrootte zeer belangrijke aspecten. KRITH Consultancy is zowel breed als diep gespecialiseerd in een grote verscheidenheid aan kunststoffen en productietechnieken. Het accent ligt hierbij met name bij de vezelversterkte thermohardende kunststoffen en bij kleine en middelgrote seriegroottes.


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu